Omlet z kiełbasą

4.44 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Omlet jest bardzo prosty i znakomicie smakuje. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, dlatego często pojawia się na naszym stole. Zabawna dekoracja zachęca wszystkich do jedzenia.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 1/2 szklanki mleka
    ● 25 dag mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 20 dag kiełbasy
    ● łyżka masła
    ● keczup
    ● szczypiorek
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.44 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Omlet

Omlet z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet z kiełbasą 1. Jajka myjemy i wbijamy do miski. Ciągle mieszając, wlewamy mleko i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto powinno być dość rzadkie, jak naleśnikowe.
  • 2. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek myjemy i siekamy.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło (uważając, by się nie zrumieniło), chochlą wlewamy część ciasta. Smażymy bez przykrycia na dużym ogniu.
  • 4. Gdy omlet zrumieni się z jednej strony, przewracamy go i połowę powierzchni posypujemy startym serem. Składamy na pół i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Dekorujemy kleksami keczupu i szczypiorkiem,
    tworząc uśmiechniętą brodatą buzię.

Porady

● Omlet będzie pulchniejszy, jeśli najpierw białka ubijemy na sztywną pianę i dopiero wówczas dodamy do ciasta, delikatnie mieszając. Wtedy możemy zrezygnować z proszku do pieczenia. ● Omlet przewracamy bardzo ostrożnie, bo łatwo można go uszkodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować