Omlet z grzybami

0 (0 ocen)

Pyszny i aromatyczny obiad w 15 minut.

Składniki:

  • 3 jajka
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka mąki pszennej
    1 garść posiekanego szczypioru
    3-5 szlachetnych grzybów (same kapelusze) ja miałam kozaki
    sól i pieprz do smaku
    olej z masłem do smażenia

Omlet z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10nhojt 1. Pokrojone kapelusze grzybów lekko przesmażyć, tak aby sok odparował, posolić, posypać pieprzem, przełożyć do miseczki.
    Jajka roztrzepać na jednolitą masę, łyżeczkę mąki rozprowadzić najpierw w połowie mleka, później dolać resztę i połączyć z jajkami. Posolić, dodać odrobinę pieprzu, szczypior i usmażone grzyby, trochę zostawić na wierzch do dekoracji.
    Smażyć z obu stron, aż jajka się zetną.

Porady

Średnica patelni nie może być za duża gdyż będzie kłopot z odwróceniem omleta, najlepsza będzie do 20 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy