Omlet z dynią i serem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Aromatyczny omlet z dodatkiem świeżych ziół i i sera z niebieską pleśnią. Smaki wspaniale się łączą. Danie jest pożywne i sycące - dlatego zachęcam was do tego przepisu zwłaszcza że sezon na dynie w pełni .

  • 20 min

Składniki:

  • 1 gałązka rozmarynu
    1 gałązka świeżego tymianku
    40 g sera z niebieską pleśnią lub fety
    1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub słodkiej
    1 łyżka mąki pszennej chlebowej
    1-2 łyżki masła klarowanego

Omlet z dynią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach posolić i odstawić, następnie cebulę pokroić w piórka wymieszać z dynią i poddusić na patelni z odrobiną oliwy i miodu - pod przykryciem.
  • 2. W międzyczasie jajka roztrzepać dodać posiekany rozmaryn, tymianek oraz odrobinkę pieprzu i ostrej papryki w proszku. Następnie dodać do jajek podduszoną dynię z cebulą i pokrojone na mniejsze kawałki ser, całość wymieszać z mąką - wylać na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego. Smażyć na rumiano z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy