Omlet z boczkiem i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Taki omlet jest syty i prosty w przygotowaniu, przepis idealny na mało pracochłonny obiad dla zabieganych i zapracowanych.

  • 20 min

Składniki:


  • 4 jajka
    50 ml mleka
    150 g wędzonego boczku
    1 żółta papryka
    1-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    pół puszki groszku
    sól, pieprz
    1 łyżka masła do smażenia

Omlet z boczkiem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojony boczek. Gdy się przesmaży, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Smażyć ok. 5 minut. Dodać odsączony groszek. Następnie wszystko zalać jajkami z mlekiem, zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć aż całość się zetnie. Omlet przerzucić delikatnie na drugą stronę, smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy