omlet ryżowy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ta potrawa jest dla mnie wyjątkowo szczególna, ponieważ bardzo szybko się robi. Gdy spróbowałam u znajomej to bardzo mi posmakowała.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż długoziarnisty: 15 dekagramów
    - szynka gotowana: 8 dekagramów
    - jajka surowe: 3 sztuki
    - masło naturalne: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka
    - pietruszka natka siekana: 1 pęczek

Omlet ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować. Wystudzić. Szynkę pokroić w kostkę . Jajka ubić w misce, dodać ryż, pokrojoną szynkę i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką słodką. Dokładnie wymieszać . Na patelni rozgrzać masło, nałożyć masę jajeczną . Smażyć na wolnym ogniu po 3-4 minuty z obu stron. Usmażony omlet przekroić na pół , udekorować i można podawać z surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy