Omlet po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki myjemy, obieramy
i ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Kapustę oczyszczamy,
wycinamy głąb i szatkujemy.
Kiełki soi osączamy, dymkę myjemy i drobno kroimy. Na patelni
rozgrzewamy 2 łyżki oleju
i podduszamy warzywa. Doprawiamy
solą oraz pieprzem.
2.Jajka rozkłócamy, wsypujemy
mąkę, wlewamy mleko
i mieszamy. Doprawiamy solą
i pieprzem. Makaron gotujemy
w osolonej wodzie, dokładnie
odcedzamy i drobno kroimy.
Dzielimy na 4 równe porcje.
Każdą porcję chwilę podsmażamy
na łyżce oleju, następnie
zalewamy 1/4 masy jajecznej.
Smażymy, aż jajko się zetnie
i odwracamy.
3.Na środku każdego omletu
układamy porcję warzyw, następnie
zawijamy brzegi i od
razu podajemy.
Porady
● Farsz warzywny można urozmaicić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę.
Komentarze