Omlet po pekińsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Jestem pracownikiem domu pomocy społecznej. W wolnej chwili gotuję dla rodziców i rodzeństwa. Ten omlet często robię na niedzielne śniadanie.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 1/2 kapusty pekińskiej
    ● 2 pęczki dymki
    ● 30 dag marchewki
    ● 35 dag kiełków soi
    ● 6 łyżek oleju
    ● 12,5 dag makaronu wstążki
    ● 4 jajka
    ● 200 ml mleka
    ● 4 łyżki mąki
    ● sól
    ● pieprz

Omlet po pekińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet po pekińsku 1. Marchewki myjemy, obieramy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Kapustę oczyszczamy,
    wycinamy głąb i szatkujemy.
    Kiełki soi osączamy, dymkę myjemy i drobno kroimy. Na patelni
    rozgrzewamy 2 łyżki oleju
    i podduszamy warzywa. Doprawiamy
    solą oraz pieprzem.
  • 2. Jajka rozkłócamy, wsypujemy
    mąkę, wlewamy mleko
    i mieszamy. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Makaron gotujemy
    w osolonej wodzie, dokładnie
    odcedzamy i drobno kroimy.
    Dzielimy na 4 równe porcje.
    Każdą porcję chwilę podsmażamy
    na łyżce oleju, następnie
    zalewamy 1/4 masy jajecznej.
    Smażymy, aż jajko się zetnie
    i odwracamy.
  • 3. Na środku każdego omletu
    układamy porcję warzyw, następnie
    zawijamy brzegi i od
    razu podajemy.

Porady

● Farsz warzywny można urozmaicić, dodając pokrojoną w paski czerwoną paprykę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Komentarze

Podobne przepisy