Omlet gryczany z brokułem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Gotuję dla męża i 2 synów. Ten zdrowy omlet bardzo nam wszystkim zasmakował.

  • 40 min

Składniki:

  • brokuł
    1 szkl. kaszy gryczanej
    1/2 łyżeczki curry
    5 dużych jajek
    1/3 kostki masła
    6 łyżek startego parmezanu
    sól
    keczup
    kilka gałązek koperku
    kilka gałązek natki pietruszki

Omlet gryczany z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet gryczany z brokułem 1. Koperek i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kaszę zalewamy 2 szkl. wody i dodajemy curry. Gotujemy ok. 20 minut, aż się
    trochę rozgotuje. Studzimy. Wbijamy jajka, wsypujemy połowę parmezanu i zieleninę. Solimy i mieszamy.
  • 2. Masę gryczaną wykładamy na roztopione na patelni masło i równo rozprowadzamy. Smażymy 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
    Odwracamy i smażymy z drugiej strony. Kroimy w ćwiartki, oprószamy resztą parmezanu i polewamy keczupem.
  • 3. Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Podajemy z omletem.

Porady

● Zamiast z brokułem omleta można podać z surówką z młodej białej kapusty i marchewki lub mizerią.

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy