Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią nie tylko dzieci ale też miłośnicy słodyczy i owoców. Warto się na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo sezonowych owoców.

  • 15 min

Składniki:

  • omlet:
    2 jajka
    2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
    2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
    sól
    2 łyżeczki cukru
    łyżka wiórków kokosowych
    aromat waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka oleju kokosowego
    dodatki:
    jogurt grecki
    płatki migdałów
    siemię lniane
    rodzynki
    owoce (u mnie ananas, maliny, jagody)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Omlet Jajko

Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami 1. W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli.
  • Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami 2. Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną. Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.
    Na jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów. Składamy na pół.
  • Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną. Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.
    Na jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów. Składamy na pół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jagody Jajka Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować