Propozycja słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią nie tylko dzieci ale też miłośnicy słodyczy i owoców. Warto się na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo sezonowych owoców.
15 min
Składniki:
omlet:
2 jajka
2 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej
2-3 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
sól
2 łyżeczki cukru
łyżka wiórków kokosowych
aromat waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii
½ łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju kokosowego
dodatki:
jogurt grecki
płatki migdałów
siemię lniane
rodzynki
owoce (u mnie ananas, maliny, jagody)
Omlet biszkoptowy z kokosem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli.
2.Gdy będą sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną. Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.
Na jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów. Składamy na pół.
3.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną. Delikatnie podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.
Na jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów. Składamy na pół.
Komentarze