Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami

4.5 (193 ocen)

Omlet doskonały na śniadanie.

Składniki:

  • Składniki na 4 małe omlety:
    4 jajka
    2 łyżki mąki
    szczypta soli
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka
    4 łyżeczki masła

    brzoskwinie (ok.2 sztuki)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Omlet biszkoptowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać już ręcznie (łyżką) Na małej patelni (ok. 20cm) rozgrzać jedną łyżeczkę masła.
    Włożyć 1/4 porcji ciasta. Smażyć aż spód się zetnie, przełożyć wtedy na drugą stronę i smażyć aż druga strona będzie złota. Zdjąć z patelni włożyć owoce, złożyć na pół i posypać pudrem. Z resztą ciasta postąpić tak samo.

Porady

Zamiast brzoskwiń można użyć innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować