Omlet a'la pizza salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbijać do małej miski, sprawdzając ich świeżość, kolejno przelewać do większego naczynia. Do jajek dodać sól, energicznie roztrzepać widelcem lub mikserem, mocno je napowietrzając. Na patelni rozgrzać masło.
2.Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię. Po minucie na powierzchni ułożyć plasterki salami oraz listki bazylii. Gdy jajka zaczną się ścinać zmniejszyć ogień do minimum. Patelnię przykryć pokrywką. Smażyć, aż omlet od dołu zetnie się.
3.Omlet odwrócić, przykryć pokrywką, smażyć jeszcze minutę. Podawać gorący.
4.Omlet można posypać drobno pokrojoną czerwoną cebulą, polać ketchupem lub położyć na nim plastry pomidora. Udekorować bazylią.
Porady
Ketchup musi być wysokiej jakości, aby nie zepsuł smaku dania.
Komentarze