Olla Podrida

3 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Olla podrida czyli zgniły garnek,jednogarnkowe danie z kuchni hiszpańskiej, inspirowane naszym tygodniowym pobytem w Barcelonie. Relacja z wyjazdu: http://www.lloretdemar.yoyo.pl/barcelona2011.htm

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - groch: 30 dekagramów
    - marchew: 3 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - brukiew: 2 sztuki
    - chuda wołowina: 25 dekagramów
    - kura: 0.25 sztuki
    - wieprzowina: 25 dekagramów
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - seler: 1 sztuka
    - sucha kiełbasa: 10 dekagramów
    - grzanki z bułki: 8 sztuk
    - sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Olla podrida - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem namoczyć groch. Następnego dnia mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w plasterki. Seler obrać i przekroić na 4 części. Marchew oczyścić i pokroić na kilka kawałków. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Brukiew obrać i pokroić w dość duże kawałki. W dużym garnku zagotować 2 litry wody. Włożyć groch, mięso, cebulę i seler. Kiedy będą na wpół miękkie, włożyć kiełbasę pokrojoną na 4 kawałki i ewentualnie ząbek czosnku. Później dodać ziemniaki, marchew i brukiew. Gotować dalej po przykryciem aż składniki będą miękkie. Gdy woda zbyt się wygotuje, dolać trochę wrzątku. Wyłożyć mięso na półmisek, obłożyć kawałkami jarzyn i wszystko polać wywarem. Powinno go być dosyć dużo. Na talerzach ułożyć po grzance i wlać po łyżce wazowej wywaru. Gdy wywar wsiąknie, ułożyć na grzankach mięso i jarzyny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować