Oliwy smakowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybki sposób na oliwę smakową idealną do smażenia lub jako dodatek do sałatek

  • 10 min

Składniki:

  • oliwa - nie musi być extra virgin
    zioła: bazylia, tymianek lub rozmaryn
    papryczki ostre
    lub czosnek

Oliwy smakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oliwy2 1. Bazylię, tymianek lub rozmaryn dzielimy na listki/gałązki;
    czosnek obieramy, można ząbki pokroić na pół
    papryczki używamy całe.
    Oliwę wlewamy do garnka, dodajemy zioła/papryczki lub czosnek i podgrzewamy.
    Oliwą ma się lekko gotować - wygląda to tak, że listki, papryka czy czosnek się "prażą".
    (Trzeba pilnować żeby się nie spaliło!)
    "Prażymy" około 5 minut, wyłączamy gaz.
    Gdy oliwa wystygnie wlewamy ją do buteleczek -
    można wrzucić do środka zioła, żeby od razu było widać smak danej oliwy :)

Komentarze

Podobne przepisy