Oliwkowa pizza

0 (0 ocen)

Gdy jest się zapracowanym najlepszy obiat to ten wykonany z 30 minut. Taka jest właśnie ta pizza!!! Szybka i pyszna!Oliwki tak podane na pewno posmakują każdemu:). Doskonale komponują się z delikatnym serem mozzarella.

Składniki:

  • Średnica około 28 cm
    Ciasto:
    • 30 dag mąki,
    • 3 łyżki oleju,
    • ¾ szklanki mleka,
    • ¼ kostki drożdży,
    • ½ łyżeczki cukru,
    • 1/3 łyżeczki soli czosnkowej,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • 1 jajko,
    • Białko do posmarowania

    Sos pomidorowy:
    • ¾ puszki pomidorów krojonych,
    • Suszona bazylia,
    • Suszony tymianek,
    • Sól, cukier do smaku,
    • 1 łyżka oleju

    Nadzienie:
    • 15 dag mieszanki oliwkowej (czarne i zielone),
    • Kilka kostek sera feta,
    • Około 10-15 dag sera mozzarella,
    • 1 cebula,
    • 40 dag pieczarek,
    • Olej do smażenia,
    • Bazylia do posypania (około 10 dorodnych listków),
    • Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Oliwkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed wstawieniem do piekarnika 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia.


    Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. Formujemy szersze brzegi.
    Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Środek smarujemy pomidorowym sosem.

    Na sos wykładamy przygotowane wcześniej pieczarki. Na pieczarki wykładamy oliwkową mieszankę oraz kilka kostek sera feta.

    Pizze wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem.

    Gotową podajemy oprószoną posiekaną bazylią. Można polać ketchupem.
  • 2. Sos: Olej rozgrzewamy na patelni. Wlewamy pomidory z puszki. Dokładamy przyprawy wg uznania. Dusimy razem około 10-15 minut, do momentu zgęstnienia. Gotowy sos miksujemy i wykładamy na ciasto.
  • 3. Nadzienie: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone pieczarki i razem smażymy. Doprawiamy do smaku. Letnie pieczarki wykładamy na sos pomidorowy.

    Oliwki przed nałożeniem przekrawamy na połowy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Bazylie kroimy tuż przed podaniem.

Porady

Zamiast wykonywać sos można użyć gotowego, gęstego koncentratu pomidorowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować