Oliwa rozmarynowa

4.5 (147 ocen)

Taka oliwa jest świetnym ułatwieniem w kuchni gdy nie mamy pod ręką świeżych ziół ,a potrzebujemy nadać swoim daniom pewnego aromatu.Oczywiście możemy kupić taką oliwę w sklepie ale warto przygotować ją samodzielnie i nie przepłacać.Oliwa-wspaniały dodatek do mięs,sałatek,ziemniaków,grzanek

Składniki:

  • Butelka ok 250 ml.( ze szczelnym zamknięciem)
    ząbek czosnku
    gałązka świeżego rozmarynu
    oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Oliwa rozmarynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmaryn dokładnie myjemy i osuszamy.Czosnek obieramy i wkładamy do suchej czystej butelki,dodajemy suchy rozmaryn i całość zalewamy oliwą.Zamkniętą butelkę odkładamy na dwa tygodnie w ciemne miejsce.Po tym czasie oliwa nabiera bardzo intensywnego zapachu.

Porady

Jeśli zużyjemy oliwę tak że rozmaryn nie jest już zanurzony musimy dolać oliwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować