Olatki ryżowe z konfiturami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Poszukiwanie nowych smaków to moja pasja. Do wysłania propozycji kulinarnych namówiła mnie sąsiadka.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 2 szkl. ryżu
    ● 2 łyżki masła
    ● 4 jajka
    ● łyżka cukru
    ● 4 szkl. mleka
    ● łyżka skórki pomarańczowej
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● konfitura morelowa i wiśniowa
    ● tłuszcz do smażenia
    ● 2 łyżki cukru pudru

Olatki ryżowe z konfiturami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Olatki ryżowe z konfiturami 1. Ryż płuczemy pod bieżącą
    wodą, wsypujemy na wrzące
    mleko. Mieszając, gotujemy na
    gęsto. Studzimy.
  • Olatki ryżowe z konfiturami 2. Do ryżu dodajemy miękkie
    masło, miksujemy. Wbijamy
    2 jajka, wsypujemy cukier
    i skórkę pomarańczową. Doprawiamy
    odrobiną soli i dokładnie
    mieszamy. Z masy
    formujemy okrągłe placuszki.
  • Olatki ryżowe z konfiturami 3. Pozostałe jajka rozkłócamy
    na talerzu. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Placuszki
    obtaczamy w jajku i bułce.
    Smażymy na tłuszczu z obu
    stron na złoty kolor. Gorące
    posypujemy cukrem pudrem.
    Podajemy z konfiturami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy