Znakomite i delikatne danie. Smaczna ryba nadziana ryżem z marchewką polana kremowym sosem pieczarkowym. Polecam, ponieważ nie przepadam za rybami z ościami a ta naprawdę mi smakowała.
Składniki:
A)Składniki podstawowe z zestawu b:
1 szklanka ryżu
1 marchew
150 g pieczarek
B) Składnik podstawowy dodatkowy:
400 g okonia morskiego
C) Składniki robocze:
Przyprawa do ryb
Sok z cytryny
Cząber
1/3 cebuli
0,5 szklanki śmietany 18%
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Okoń pieczony na ryżu z marchewką z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Rozcinamy na pół. Przyprawiamy przyprawą do ryb, cząbrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
2.Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W osolonej wodzie gotujemy ryż razem ze startą marchewką. Odcedzamy.
3.Sos pieczarkowy: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wrzucamy pieczarki z cebulką i czekamy aż się zezłocą. Śmietanę mieszamy z mąka, solą, pieprzem i zalewamy pieczarki. Gotujemy 1 minutę.
4.W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż z marchewką. Przyprawioną rybę układamy na wierzchu i wypełniamy ją ryżem. Przykrywamy folia i pieczemy w 180*C przez 40 minut. Po wyjęciu polewamy ciepłym sosem pieczarkowym
Komentarze