Okoń pieczony na ryżu z marchewką z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

Znakomite i delikatne danie. Smaczna ryba nadziana ryżem z marchewką polana kremowym sosem pieczarkowym. Polecam, ponieważ nie przepadam za rybami z ościami a ta naprawdę mi smakowała.

Składniki:

  • A)Składniki podstawowe z zestawu b:
    1 szklanka ryżu
    1 marchew
    150 g pieczarek

    B) Składnik podstawowy dodatkowy:
    400 g okonia morskiego

    C) Składniki robocze:
    Przyprawa do ryb
    Sok z cytryny
    Cząber
    1/3 cebuli
    0,5 szklanki śmietany 18%
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki pszennej
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku

    D) Dekoracja
    Cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Okoń pieczony na ryżu z marchewką z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1flfrl3 1. Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Rozcinamy na pół. Przyprawiamy przyprawą do ryb, cząbrem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na min. 1 godzinę do lodówki.
  • image-16l30ji 2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. W osolonej wodzie gotujemy ryż razem ze startą marchewką. Odcedzamy.
  • image-1rmdkfv 3. Sos pieczarkowy: Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Rozgrzewamy patelnię z masłem, wrzucamy pieczarki z cebulką i czekamy aż się zezłocą. Śmietanę mieszamy z mąka, solą, pieprzem i zalewamy pieczarki. Gotujemy 1 minutę.
  • image-1lg4iuo 4. W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż z marchewką. Przyprawioną rybę układamy na wierzchu i wypełniamy ją ryżem. Przykrywamy folia i pieczemy w 180*C przez 40 minut. Po wyjęciu polewamy ciepłym sosem pieczarkowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Okoń Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować