OKOŃ MORSKI W ZALEWIE OCTOWEJ

4.48 (201 ocen)

Pyszna rybka nie tylko na wigilijny stół.

Składniki:

  • 1i1/2 kg. okonia morskiego
    3 szk. wody
    1/2 szk. octu
    1 cebula
    5 listków laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna,cukier do smaku,mąka do panierowania,olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Okoń morski w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • okoń morski w zalewie octowej 1. Ryby rozmrozić,usunąć łuski,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,przyprawić solą,pieprzem, przyprawa uniwersalna i odstawić na 12 godz. w chłodne miejsce.
  • okoń morski w zalewie octowej 2. Zlać z ryb wytworzoną ewentualnie wodę,obtoczyć w mące i usmażyć z dwóch stron na oleju.Na pozostałym oleju ze smażenia ryb zeszklić pokrojoną w piórka cebulę.Usmażone ryby ułożyć w większej szklanej misce,na wierzch wylać zeszkloną cebulę łącznie z olejem /olej nie może być spalony/ położyć listki laurowe i ziele angielskie i zalać gorącą zalewą sporządzoną z wody,octu,przyprawioną solą,pieprzem,cukrem do smaku.
  • okoń morski w zalewie octowej 3. Po przestudzeniu gorącą potrawę wstawić do lodówki.Najlepsza jest następnego dnia.

Porady

Jeśli tak przygotowaną rybę ułożymy w słoikach ,zalejemy gorącą zalewą,to możemy ją po zamknięciu słoików przetrzymywać dłużej.Na kolację wigilijną można przygotować sobie tydzień wcześniej w ten sposób,będzie doskonała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować