"Oko Bazyliszka"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ryżowo - cukiniowe muffinki otulone boczkiem.

Składniki:

  • Na 8 sztuk:

    składniki podstawowe:
    16 cienkich plasterków wędzonego boczku
    1/2 szklanki ryżu basmati
    1 cukinia

    składnik podstawowy dodatkowy:
    4 pomidorki koktajlowe

    składniki robocze:
    1 jajko
    2 ząbki czosnku
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

    dekoracja:
    liście sałaty
    gałązki zielonej pietruszki
    pomidorki koktajlowe

"oko bazyliszka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 minut. Odsączamy.
  • 2. Z cukinii odkrajamy 8 plastrów grubości ok. 0,5cm, resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na 10 minut.
  • 3. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy ryż, roztrzepane jajko, zieloną pietruszkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • 4. Boczne ścianki foremek do muffinek wykładamy plasterkami boczku (po 2 plasterki na sztukę), na dnie układamy po plasterku cukinii. Wypełniamy foremki farszem ryżowo - cukiniowym. Wyrównujemy powierzchnię i robimy wgłębienia, w które wkładamy połówki pomidorków koktajlowych.
  • 5. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Komentarze

Podobne przepisy