Oładki marchwiowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwy w przygotowaniu , pyszny i bardzo oryginalny deser.

  • 30 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    50 dkg marchwi
    20 dkg jabłek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    szczypta soli
    Cukier puder do posypania
    1 szklanka oleju

Oładki marchwiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obrać, zetrzeć na małych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach.
    Mąkę wsypać do miski, dodać marchew , jabłka, proszek do pieczenia, jajka, sól. Wymieszać
    na gładką masę. Ciasto nabierać łyżką, kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu
    stron. Podawać posypane cukrem pudrem.

Porady

Oładki można podawać z dżemem lub sosem owocowym.

Komentarze

Podobne przepisy