Ogórkowo - rzodkiewkowy chłodnik

0 (0 ocen)

  • 30 min

Rewelacyjny chłodnik pachnący świeżym koperkiem na bazie zielonego ogórka, szczypiorku, rzodkiewek połączonych zsiadłym mlekiem i jogurtem naturalnym, podany z jajkiem na twardo to świetna propozycja letniej, chłodzącej zupy na gorące dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g zielonego ogórka
    200g rzodkiewki
    1/2 pęczka szczypiorku
    370g jogurtu naturalnego
    200g zsiadłego mleka
    100g śmietany 12%
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy z oliwek
    sól
    pieprz

    Dodatkowo:
    4 jajka

Ogórkowo - rzodkiewkowy chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01n98ty 1. Obrane ogórki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
    szczypiorek drobno posiekać.
  • image-06vc83h 2. Jogurt wymieszać ze zsiadłym mlekiem i śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszać, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 30minut.
  • 3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki.
  • image-0on46uj 4. Chłodnik podawać z jajkiem.

Komentarze

Podobne przepisy