Budzą zachwyt wśród gości,szybko znikają ze stołu.Wspaniała przystawka na letnie przyjęcie w ogrodzie
Składniki:
2 długie ogórki sałatkowe
10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami
1-2 łyżki śmietany
1-2 ząbki czosnku
6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki)
sól,pieprz
świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii)
Ogórkowe koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki wyszorować,obrać.Jeśli macie swoje,niepryskane polecam zostawić ze skórką lub obrać częściowo tzn można utworzyć ozdobne paski). U mnie ogórki dopiero się zaczynają,więc te kupne wolałam obrać.
Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem.
Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami.
Komentarze