Ogórkowe koreczki

0 (0 ocen)

Budzą zachwyt wśród gości,szybko znikają ze stołu.Wspaniała przystawka na letnie przyjęcie w ogrodzie

Składniki:

  • 2 długie ogórki sałatkowe
    10 dag sera sałatkowego np feta z ziołami
    1-2 łyżki śmietany
    1-2 ząbki czosnku
    6 pomidorków rzymskich lub normalnych (pokrojone niewielkie kawałki)
    sól,pieprz
    świeże zioła,kiełki ( u mnie listki bazylii)

Ogórkowe koreczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki wyszorować,obrać.Jeśli macie swoje,niepryskane polecam zostawić ze skórką lub obrać częściowo tzn można utworzyć ozdobne paski). U mnie ogórki dopiero się zaczynają,więc te kupne wolałam obrać.
    Każdy ogórek pokroić na 6 kawałków.Ostrym nożem z czubkiem wydrążyć środki,by powstały koreczki. Ser sałatkowy osączyć, przełożyć do naczynia i zmiksować lub utrzeć na gładką masę razem ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Pastę doprawić solą i pieprzem.
    Pomidorki rzymskie dobrze umyć i wysuszyć,przekroić na dwie części.Jeśli używamy dużego pomidora pokroić go na niewielkie kawałki.Ogórkowe koreczki napełnić serową pastą.Na wierzchu porozkładaj połówki pomidorów.Oprószyć je solą,pieprzem i udekorować listkami bazylii lub dowolnymi kiełkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy