Ogórkowa przekąska

0 (0 ocen)

Proste w wykonaniu, efektowne wizualnie. Idealne na imprezę, przyjęcie czy lekką przekąskę.

Składniki:

  • Składniki:
    • 4-5 ogórków gruntowych,
    • 20 dag sera twarogowego,
    • 3-4 rzodkiewki,
    • Mała cebula,
    • Łyżka siekanego szczypiorku,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki lub pełnego mleka
    • Rzodkiewka do dekoracji

Ogórkowa przekąska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewkę siekamy na mniejsze części. Cebulę kroimy w kostkę.
    Twarożek rozgniatamy z dodatkiem śmietanki. Następnie dokładamy do niego szczypiorek, rzodkiewkę oraz cebulę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (około 4 centymetrowe). Z jednego boku ścinamy je pod skosem. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środek przygotowanych ogórków. W jego miejsce umieszczamy przygotowany twarożek.
    Całość dekorujemy plasterkami rzodkiewki. Układamy na talerzu. Posypujemy szczypiorkiem

Komentarze

Podobne przepisy