Ogórkowa na żeberkach

0 (0 ocen)

  • 15 min

Klasyczna zupa ogórkowa gotowana na żeberkach - smaczna, zdrowa i pożywna.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag żeberek wieprzowych
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek korzenia selera
    5-7 ogórków kiszonych
    pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych
    4 ziemniaki
    kostka rosołowa
    liść laurowy, ziele angielskie
    sól, pieprz
    koperek

Ogórkowa na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obieramy, marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę, pora i selera w drobną kostkę. Opłukujemy żeberka, wrzucamy do garnka wraz z pokrojoną włoszczyzną i zalewamy 2 litrami wrzątku. Dodajemy kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę solimy.
  • 2. Trzy ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gotującej się zupy, wkładamy także jeden cały ziemniak. Gotujemy około 20 minut.
  • 3. Gdy warzywa będą już miękkie, wyciągamy całego ziemniaka i rozgniatamy go widelecem na puree, które wkładamy z powrotem do zupy - służy to jej zagęszczeniu. Miękkie mięso wyciągamy z zupy i zostawiamy, by przestygło. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy pod sam koniec gotowania wraz z zalewą.
  • 4. Oddzielamy mięso od kości, drobno kroimy i wrzucamy do zupy. Wyławiamy liść laurowy i ziele angielskie. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, sprawdzając jej smak. Rozlewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Porady

Należy uważać z soleniem, ponieważ ogórki kiszone i zalewa są już dość słone. Jeśli chcemy, by zupa była bardziej kwaśna, dodajemy więcej ogórków i zalewy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy