Zupa górkowa z makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na tę zupę dostałam od siostry. Jest lekko kwaśna, wyrazista i pyszna dlatego już na stałe zagościła w moim menu.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 l wywaru drobiowego ( u mnie jest to wywar gotowany na porcjach drobiowych)
    2 szklanki dowolnego makaronu
    kilka ogórków kiszonych
    1 marchew
    1 łyżka masła
    świeży koperek
    1 duża śmietana 18%
    liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, maggi,

Zupa górkowa z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy wywar z porcji drobiowych. Po ugotowaniu wyciągamy z niego mięso. Dodajemy 2 liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Ogórki ścieramy na tarce, lekko odciskamy, podsmażamy na maśle, dodajemy do bulionu. Marchewkę też ścieramy na tarce, dodajemy do bulionu i gotujemy. Dodajemy kilka łyżek zakwasu z wyciśniętych ogórków ( w zależności jak kwaśną chcemy zupę). Chwilkę gotujemy, następnie zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek.
  • 2. Makaron gotujemy wg przepisu. Dodajemy do zupy.
  • 3. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy