Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką

4.48 (163 ocen)

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz.

Składniki:

  • 2,5 kilograma ogórków gruntowych
    1 duża czerwona papryka
    5 cebul
    50 g przyprawy do gyrosa
    1,5 szklanki octu
    2 szklanki cukru
    2 łyżki soli
    0,5 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę do gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki. Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut. Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu wrzenia (woda powinna sięgać ¾ wysokości słoiczków). Odwracamy wieczkiem do dołu i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować