Ogórki z kurkumą i goździkami

4.5 (170 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo aromatyczna sałatka ogórkowa

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 kg ogórków pokrojonych w cienkie plasterki
    5 cebul pokrojonych w cienkie krążki
    2 zielone papryki pokrojone w kostkę
    3 ząbki czosnku
    2,5 łyżki soli
    1,5 szklanki octu jabłkowego
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżki gorczycy
    3 gałązki selera
    0,5 łyżeczki całych goździków
    0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z kurkumą i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać ogórki z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem i solą. Pozostawić na około 3 godziny.
    W garnku wymieszać ocet jabłkowy z cukrem, gorczycą, listkami selera, goździkami i kurkumą. Doprowadzić do wrzenia.
    Z miski z ogórkami odlać powstały tam płyn i wlać go do wrzącego octu. Wymieszać i zagotować.
    Przełożyć ogórki do czystych słoików i zalać zalewą.
    Starannie zakręcić wieczka i pasteryzować słoiki w garnku z wodą około 10 minut.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Goździki Kurkuma Ocet Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować