Ogórki z curry

4.5 (152 ocen)

  • 4 min

Pyszne ogórki ze słoika to pyszna alternatywa dla zwykłych ogórków kiszonych.

  • 4 min

Składniki:

  • 4 kg ogórków
    4,5 sztuk cebuli
    4 sztuki papryki czerwonej
    Kilkanaście gałązek selera

    1 ZALEWA:
    9 szklanek wody
    1 szklanka soli

    2 ZALEWA:
    4 szklanki cukru
    6 szklanek wody
    3 szklanki octu
    2 łyżki ziela angielskiego (całego)
    2 łyżki curry
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 zalewa:
    Letnią wodę mieszamy z solą aż sól się rozpuści. Ogórki kroimy w kawałki ok. 2 cm i wrzucamy do wody razem z łodygami selera. Odstawiamy na 3 godziny.
  • 2. 2 zalewa:
    Wszystkie składniki 2 zalewy umieścić w garnku i zagotować. Póżniej gotować jeszcze ok 5-8 minut.
  • 3. Cebulę i paprykę pokroić w paski lub kwadraty.Wyłowić ogórki z 1 zalewy i powkładać do 6/8 słoika. Dopełnić słoik cebulą i papryką.Zalać słoiki 2 zalewą. Zakręcić i pasteryzować 15 minut.

Porady

Te ogórki dobrze smakują z makaronem jak i różnymi mięsami.Można użyć też żółtej lub zielonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować