Ogórki z ananasem

4.26 (177 ocen)

Doskonałe ogórki na zimę z lekką nutką słodyczy.

Składniki:

  • 5 kg ogórków gruntowych
    4 cebule
    1 puszka ananasów
    2 szkl. octu 10 %
    60 dag cukru kryształu
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.26 (177 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki

Ogórki z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić w piórka i ananasy w kostkę – wymieszać. Sok z ananasów, ocet, cukier i sól dokładnie wymieszać i zalać pokrojone warzywa. Zostawić na noc. Od czasu do czasu zamieszać. Na następny dzień ogórki wraz z cebulą, ananasami układać w słoikach. Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania.

Porady

Z podanej porcji wychodzi ok. 18 słoików dżemowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować