Ogórki w zalewie musztardowej

4.5 (145 ocen)

  • Dla 6 osób

Mimo żaru lejącego się z nieba czas pomyśleć o zimie. Na tapetę wywołane są ogórki. Najwięcej u nas robi się oczywiście kiszonych, nie mniej po meksykańsku i w zalewie musztardowej.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 kg ogórków gruntowych,
    ewentualnie listki laurowe i ziarenka pieprzu (niekoniecznie),

    zalewa:
    1 l wody,
    1 szklanka octu 10%,
    3 płaskie łyżeczki soli,
    5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
    0,3 kg cukru.
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie musztardowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.
  • Ogórki w zalewie musztardowej 2. 3 kg ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka pieprzu Zalać zimną zalewą.
  • 3. Pasteryzować 3 minuty. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować