Ogórki w zalewie garam masala z chili i czosnkiem

4.5 (198 ocen)

Zawsze to coś innego :) chrupiące ogóreczki o wyraźnym smaku.

Składniki:

  • ok 5 kg ogórków gruntowych
    kilka strączków papryczek chili
    kilka ząbków czosnku
    małe cebulki
    gorczyca
    pieprz ziołowy mielony

    Zalewa:
    6 szklanek wody
    3 szklanki cukru
    2 szklanki octu 10%
    2 łyżki soli
    2 czubate łyżki przyprawy garam masala
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki w zalewie garam masala z chili i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte ogórki układać ciasno w słoikach. Na każdy słoik dodać po ząbku czosnku przeciętego na pół, 1-2 ćwiarteczki małych cebulek, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki gorczycy i pół papryczki chili.
  • 2. Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalać napełnione słoiki. Porządnie zakręcić. Pasteryzować od 7 do 15 min od zagotowania się wody w garnku.

Porady

1.Przyprawy możemy dać mniej lub więcej, to zależy jak bardzo chcemy mieć aromatyczne ogórki. 2.U mnie papryczki były wąskie więc przekroiłam je tylko na pół ale mogą myć i ćwiartki i plasterki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować