Jeden z moich ulubionych dodatków do dań z grilla ( i nie tylko ) . Pikantna sałatka z ogórków marynowanych w sosie sojowym z przyprawami idealnie podkreśli smak grillowanego mięsa :)
20 min
Składniki:
3-4 ogórki
Sos:
2 ząbki czosnku
½ papryczki chilli
1 cm startego imbiru
1 łyżka cukru brązowego (lub 1,5 łyżki miodu)
1 łyżeczka octu
1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 mały por lub cebula dymka ze szczypiorkiem
Ogórki w sosie sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy je wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Ogórki kroimy w słupki i przekładamy je do salaterki. Młodego pora lub cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem kroimy w plasterki i dodajemy do ogórków. W miseczce przygotowujemy sos: wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, ocet , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, stary na tarce imbir i posiekaną drobno papryczkę chilli – dodajemy cukier i miód i mieszamy tak długo aż się rozpuści a wszystkie składniki połączą. Tak przygotowanym sosem zalewamy ogórki na 30 minut przed podaniem aby zdążyły się zamarynować.
Komentarze