Przepisów na ogórki w zalewie curry i kurkumie jest bardzo dużo-ja eksperymentowałam z nimi kilka razy i wreszcie doszłam do smaku który mi pasuje, dzielę się więc przepisem, polecam jeśli ktoś lubi takie smaki.
Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka.
Zalewa:
Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.
Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania.
Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki.
Komentarze