Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą

4.4 (204 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepisów na ogórki w zalewie curry i kurkumie jest bardzo dużo-ja eksperymentowałam z nimi kilka razy i wreszcie doszłam do smaku który mi pasuje, dzielę się więc przepisem, polecam jeśli ktoś lubi takie smaki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 3 kg ogórków

    Zalewa:
    4 szklanki wody
    1,5 szklanki octu 10%
    1/3 szklanki soli
    40 dag cukru
    1-2 płaskie łyżki miodu naturalnego
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    1 łyżka gorczycy
    1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
    1 łyżeczka curry indyjskiego
    1 łyżka kurkumy
    kilka ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.4 (204 ocen)

Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć pokroić na plasterki wraz ze skórkami, przełożyć do miski lub garnka.

    Zalewa:
    Wodę wymieszać z octem, wsypać cukier, sól, dodać ziele angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.
    Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania.
    Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurkuma Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować