Ogórki po żydowsku

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Bardzo dobrze smakują jako przekąska do chleba. Moje ulubione ogórki.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    6 kg ogórków

    1,5 kg cebuli

    liście pietruszki

    liście selera

    marchew

    kminek

    gorczyca

    liść laurowy

    ziele angielskie

    sól

    ZALEWA:

    5 szkl. wody

    1 szkl. octu

    1 szkl. cukru

    2 łyżki soli

    Wszystkie składniki zagotować.
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Ogórki obrać ze skóry i pokroić wzdłuż na 4 części.
    Cebulę pokroić w piórka, dodać do pokrojonych ogórków i zmożyć solą (do smaku,żeby zmiękły).

    Odstawić ogórki na 2-3 godziny.

    Na dno słoika włożyć:

    *listek selera i pietruszki

    *2-3 plasterków marchwi

    *pół łyżeczki kminku

    *pół łyżeczki gorczycy

    *mały listek laurowy

    *2-3 ziarenek ziela angielskiego

    Do słoików włożyć zmożone ogórki z cebulą i zalać zalewą. Gotować 5 minut.

    Ilość słoików: 10-12
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować