Ogórki po szwedzku

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ogórki po szwedzku nazywane tez szwedzką sałatką są świetnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 5 słoików 1l)
    2 kg ogórków gruntowych
    2 cebule
    strąk czerwonej papryki
    2-3 marchewki
    pół szklanki soli
    zalewa: 1l wody
    250ml octu 10%
    750g cukru
    dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Ogórki po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogórki po szwedzku 1. Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.
  • Ogórki po szwedzku 2. Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.
  • Ogórki po szwedzku 3. Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet.
  • Ogórki po szwedzku 4. Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować