Ogórki po szwedzku nazywane tez szwedzką sałatką są świetnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna.
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
(na 5 słoików 1l)
2 kg ogórków gruntowych
2 cebule
strąk czerwonej papryki
2-3 marchewki
pół szklanki soli
zalewa: 1l wody
250ml octu 10%
750g cukru
dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu
Ogórki po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku w 100 stopniach C przez 15 minut. Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.
2.Ciepłą wodę mieszamy z pół szklanki soli. Zalewamy warzywa roztworem i pozostawiamy na 2h. Odcedzamy.
3.Układamy luźno w słoikach. Przygotowujemy zalewę: 1l wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej cukier. Dodajemy ocet.
4.Mieszamy i zalewamy słoiki do pełna. Zakręcamy. Pasteryzujemy w piekarniku przez 20 minut w 100 stopniach C.
Komentarze