ogórki po szwedzku

4.43 (182 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Przepis dostałam od koleżanki i robię je już od kilku lat

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kg ogórków cienkich długich
    1/ 2 kg cebuli pokroić w krążki
    5-7 gałązek selera

    Solanka:
    9 szklanek wody
    1 szklanka soli

    Zalewa właściwa:
    2 szkl octu
    4 szkl wody
    3 szkl cukru
    1 łyżeczka ziela angielskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    2-3 liście laurowe
    1 łyżka przyprawy do grilla
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć (nie obierać) pokroić w plastry (grube 3-4 cm) dać do garnka, zalać solanką. Na wierzch dać cebulę i gałązki selera. Zostawić na 3 godz.
  • 2. Następnie seler drobno pokroić, cebulę odcisnąć, solankę wylać. Ogórki przełożyć do słoików, dodać cebulę i seler.
  • 3. Zalać gorącą zalewą pasteryzować 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować