Ogórki po kartusku

4.61 (267 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Znakomite ogórki na zimę i na cały okrągły rok - w słodko-kwaśnej zalewie, chrupiące, po prostu pyszne! Przepis dostałam od koleżanki i wypróbowałam go już wiele razy.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 kg małych ogórków gruntowych
    2 strąki czerwonej papryki
    5 małych cebul
    2 główki czosnku
    baldachy kopru
    ziele angielskie
    liście laurowe
    ziarna gorczycy
    zalewa:
    3 l wody
    0,5 l octu 10%
    1 kg cukru
    3 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.61 (267 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki po kartusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotowujemy razem i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ogórki i paprykę dokładnie myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy wzdłuż w paski szerokości ok 1,5 cm. Cebulę i czosnek obieramy i płuczemy. Cebule przekrawamy na 8 cząstek, a ząbki czosnku na połowy. Baldachy kopru płuczemy i osączamy.
  • 3. W umytych słoikach układamy ogórki. Do każdego słoika wkładamy 2-3 paski papryki, 2 cząstki cebuli, 2-3 połówki ząbków czosnku, 2 baldachy kopru, połówkę liścia laurowego, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy.
  • 4. Ogórki z dodatkami zalewamy zalewą (może być jeszcze ciepła), zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Od razu wyjmujemy słoiki, ustawiamy na ściereczce do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 18 słoików półlitrowych gotowego przetworu. Jeśli po pasteryzacji ogórki podniosą się do góry, to znaczy, że słoik jest dobrze zamknięty i nadaje się do dłuższego przechowywania. Jeśli ogórki opadną na dno, najlepiej wstawić słoik do lodówki i zużyć w pierwszej kolejności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować