Ogórki po kartusku

4.49 (189 ocen)

Przepis na te ogórki znalazłam kiedyś w internecie. Po prostu pyszne.

Składniki:

  • - 4 kg ogórków gruntowych
    - 6 szt. czerwonej papryki
    - 2 szt. cebuli
    - gorczyca
    - ziele angielskie
    - liść laurowy
    - koper

    Zalewa:
    - 3,5 l wody
    - 0,8 l octu (10%)
    - 600 g cukru
    -110 g soli
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki po kartusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki zalewamy zimną zalewą. Ogórki umyć, pozostawić w skórkach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę w krążki. Jeden krążek cebuli dajemy do słoika. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, Zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko! Tradycyjnie gotując przez 5 min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka. Pozostawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować