Ogórki na ostro

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis na te smaczne pikantne ogórki od dawna krąży wśród moich znajomych. Grono wielbicieli wciąż się powiększa.

Składniki:

  • ● 7,5 kg ogórków gruntowych
    ● 10 łyżek soli
    ● 4 szklanki octu
    ● 1,5 kg cukru
    ● 24 łyżki oleju
    ● 10 łyżek chili
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ogórki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i razem ze
    skórką kroimy w paski lub
    ćwiartki. Zasypujemy je solą
    i odstawiamy na 6 godzin.
    Po upływie tego czasu ogórki
    osączamy.
  • 2. Z octu, oleju, cukru i chili
    gotujemy zalewę. Gorącą
    zalewamy osączone ogórki.
    Odstawiamy na 12 godzin.
    Przekładamy do słoików
    i mocno zakręcamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować