Ogórki Małosolne - Przepis Podstawowy

4.5 (147 ocen)

Przepis na te ogóreczki pochodzi od mojego męża. Wyszły bardzo dobre, więc dziele się nim z wami :)

Składniki:

  • Składniki na jeden duży słój lub naczynie kamionkowe:

    1 kg ogórków gruntowych
    4-5 ząbków czosnku ( jeśli chcemy mocniejszy aromat możemy ząbki przeciąć na pół)
    2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej)
    2-3 centymetry korzenia chrzanu
    koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości
    2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy lub namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie.
    Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku.
  • 2. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu.
  • 3. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem aby wszystkie ogórki były zanurzone. Na naczynie nakładamy przykrywkę, a na nią rozcięty woreczek foliowy, a na niego gumkę.
    Odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie mamy już gotowe ogórki małosolne :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować