Przepis na te ogóreczki pochodzi od mojego męża. Wyszły bardzo dobre, więc dziele się nim z wami :)
Składniki:
Składniki na jeden duży słój lub naczynie kamionkowe:
1 kg ogórków gruntowych
4-5 ząbków czosnku ( jeśli chcemy mocniejszy aromat możemy ząbki przeciąć na pół)
2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej)
2-3 centymetry korzenia chrzanu
koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości
2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop.
Ogórki małosolne - przepis podstawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy lub namaczamy przez 2-3 g w wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie.
Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku.
2.Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu.
3.Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem aby wszystkie ogórki były zanurzone. Na naczynie nakładamy przykrywkę, a na nią rozcięty woreczek foliowy, a na niego gumkę.
Odstawiamy na 3-4 dni i po tym czasie mamy już gotowe ogórki małosolne :)
Komentarze