Ogórki małosolne lub kwaszone

5 (163 ocen)

  • 15 min

Ten przepis na ogórki małosolne sprawia, że ogórki wychodzą pyszne, chrupiące, idealne do wszystkiego.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
    2 l wody + 3 łyżki soli
    jedna główka czosnku
    40 g korzenia chrzanu
    garść liści wiśni
    2 płaskie łyżki gorczycy
    kilka gałązek kopru
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Ogórki małosolne lub kwaszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy. Na dnie garnka do kwaszenia ogórków układamy porcję ogórków. Na to połowę czosnku, kopru i chrzanu oraz liści wiśniowych. Następnie układamy pozostałe ogórki i resztę składników. Zasypujemy to solą i gorczycą.
  • 2. 2 litry wody zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Lekko wystudzoną wodą zalewamy ogórki.
  • 3. Całość przykrywamy talerzem i obciążamy czymś ciężkim, aby całe ogórki były pod wodą. Zakrywamy naczynie pokrywką. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ogórki małosolne są dobre po 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować