Ogórki małosolne

5 (164 ocen)

Mój przepis na ogórki małosolne.

Składniki:

  • na słój o pojemności ok. 1,5 litra:
    700 g niedużych ogórków gruntowych
    3 szklanki wody
    1,5 płaskiej łyżki soli
    4 duże ząbki czosnku
    2 gałązki kopru z baldachami
    1 duży liść i 2-3 nieduże kawałki korzenia chrzanu (można pominąć)
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy końce. Koper płuczemy, osączamy i łodygi tniemy na nieduże kawałki. Ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połowy. Liść chrzanu i kawałki korzenia płuczemy. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli.
  • 2. Na dnie słoja układamy połowę liścia chrzanu i pokrojone łodygi kopru, następnie ciasno układamy ogórki (ja ustawiam "na stojąco"). Między ogórki wciskamy kawałki korzenia chrzanu i połówki ząbków czosnku. Na ogórkach układamy baldachy kopru i pozostałe ogórki ("na leżąco"). Przykrywamy pozostałą połową liścia chrzanu.
  • 3. Ogórki zalewamy przestudzoną, ale jeszcze dobrze ciepłą solanką, przykrywamy lekko pokrywką (nie zakręcamy) lub talerzykiem. Odstawiamy w cieniste miejsce. Po dwóch dniach ogórki są gotowe do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować