OGÓRKI MAŁOSOLNE

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz.

Domowe pyszne ogórki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5,5 KG OGÓRKÓW GRUNTOWYCH
    KORZEŃ CHRZANU LUB DUŻY LIŚĆ CHRZANU
    KOPER
    CZOSNEK
    ZALEWA:
    28 DAG SOLI KAMIENNEJ
    6 LITRÓW WODY
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PROPORCJE PODAJE NA DUŻY 10 LITROWY SŁÓJ

    Ogórki moczymy w zimnej wodzie około 1-2 godzin, następnie osuszamy. Na dno słoja wkładamy koper, kilka ząbków czosnku i kawałek korzenia chrzanu lub połowę liścia chrzanu. Układamy ciasno ogórki mniej więcej w połowie wysokości słoja dodajemy koper, czosnek, chrzan i następna porcje ogórków. Na samym końcu dodaje 1-2 baldachimy kopru.
    Przygotowujemy zalewę: wodę wlewamy do większego garnka, gdy zacznie się gotować dodajemy sól kamienna i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli. Zestawiamy zalewę i pozostawiamy do przestygnięcia. Ja zalewam ogórki letnią zalewą.
    Tak przygotowane ogórki nadają się do jedzenia już po 3-4 dniach. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować