Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PROPORCJE PODAJE NA DUŻY 10 LITROWY SŁÓJ
Ogórki moczymy w zimnej wodzie około 1-2 godzin, następnie osuszamy. Na dno słoja wkładamy koper, kilka ząbków czosnku i kawałek korzenia chrzanu lub połowę liścia chrzanu. Układamy ciasno ogórki mniej więcej w połowie wysokości słoja dodajemy koper, czosnek, chrzan i następna porcje ogórków. Na samym końcu dodaje 1-2 baldachimy kopru.
Przygotowujemy zalewę: wodę wlewamy do większego garnka, gdy zacznie się gotować dodajemy sól kamienna i gotujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się soli. Zestawiamy zalewę i pozostawiamy do przestygnięcia. Ja zalewam ogórki letnią zalewą.
Tak przygotowane ogórki nadają się do jedzenia już po 3-4 dniach. SMACZNEGO.
Komentarze