ogórki małosolne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czas na ogórki gruntowe to czas na ogórki małosolne :)

  • 30 min

Składniki:

  • składniki na kilogram ogórków :
    1 kg ogórków
    główka czosnku
    4-5 gałązek kopru
    4-5 liści chrzanu
    2 litry wody
    3 łyżki soli

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane goóki 1. wszystkie składniki umyć , czosnek obrać , wodę z solą zagotować
    W garnku glinianym ( lub jak kto używa ) układamy warstwę liść chrzanu -koper - ogórki -czosnek i tak aż zapełnimy naczynie .
  • na wierzch kromka chleba 2. Następnie zalewamy gorącą wodą z sobą i na samą górę kładziemy małą kromkę chleba
  • prztciskamy kamieniem 3. Następnie kładziemy spodeczek i przyciskamy ciężkim kamieniem .
    Po 3-4 dniach ogórki są gotowe do jedzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy