Ogórki korniszony

4.97 (167 ocen)

  • 60 min

Ogórki na zimę. Każdy ma swoja zalewę, jedni lubią bardziej słodkie, inni bardziej ostre. Ja do mojej zalewy jestem tak przyzwyczajano, że ogórki kupne mi nie smakują.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 łyzka soli
    4 łyżki cukru
    1 cebula mała
    1 łyżka gorczycy
    1 marchewka
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.97 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Korniszony

Ogórki korniszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa do ogórków 1. Wodę, ocet wlewam do garnka. Dodaję pokrojoną cebulkę, gorczycę, cukier, sól, marchewkę pokrojoną, ziele angielskie, liść laurowy. Gotuję zalewę od wrzenia dwie minuty. Wyłączam i odstawiam do wystygnięcia.
  • ogórki w słoiku 2. Ogórki układam w słoikach
  • ogórki zalane zalewą 3. zalewam letnią zalewą, dodaję marchewkę i resztę przypraw. Zakręcam słoiki, i zagotowuję je i wyłączam gaz. Słoiki wyjmuję z wody jak się zagotują, odwracam do góry dnem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować