Ogórki na zimę. Każdy ma swoja zalewę, jedni lubią bardziej słodkie, inni bardziej ostre. Ja do mojej zalewy jestem tak przyzwyczajano, że ogórki kupne mi nie smakują.
60 min
Składniki:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyzka soli
4 łyżki cukru
1 cebula mała
1 łyżka gorczycy
1 marchewka
10 ziaren ziela angielskiego
1 liść laurowy
Ogórki korniszony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę, ocet wlewam do garnka. Dodaję pokrojoną cebulkę, gorczycę, cukier, sól, marchewkę pokrojoną, ziele angielskie, liść laurowy. Gotuję zalewę od wrzenia dwie minuty. Wyłączam i odstawiam do wystygnięcia.
2.Ogórki układam w słoikach
3.zalewam letnią zalewą, dodaję marchewkę i resztę przypraw. Zakręcam słoiki, i zagotowuję je i wyłączam gaz. Słoiki wyjmuję z wody jak się zagotują, odwracam do góry dnem
Komentarze