Ogórki konserowe

4.5 (184 ocen)

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe, robię je od lat!

Składniki:

  • Do słoika:
    - ogórki
    - 2 słupki marchewki
    - 1 gałązka suchego kopru
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 słupek chrzanu
    - 1 liść laurowy
    - 3 -4 ziela angielskie
    - 0,5 łyżeczki gorczycy

    Zalewa:
    - 2l wody
    - 2 szklanki octu
    - 6 łyżek cukru
    - 2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki konserwowe

Ogórki konserowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojona marchewka, czosnek 1. Marchewkę i chrzan pokroić w słupki, a ząbki czosnku przekroić wzdłuż na pół, chrzan.
  • Ułożone ogórki w słoiku 2. Do słoika poukładać ogórki, dodając do każdego z nich marchewkę pokrojoną w słupki, gałązkę suchego kopru, ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liść laurowy, ziarenka gorczycy i ziela angielskiego.
  • Zalewa 3. Sporządzić zalewę: Wodę zagotować z cukrem i solą, gdy będzie się gotować odstawić z ognia i wlać ocet.
  • Ogórki zalane zalewą 4. Tak otrzymana zalewą zalać ogórki, zamknąć słoiki i zapasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować