Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki

4.49 (156 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W moim domu rodzinnym zawsze dodawało się do ogórków kiszonych liście wiśni i porzeczki. Robiła tak moja babcia i mama, teraz robię i ja. Dzięki temu dodatkowi ogórki zyskują lekko owocową, wytrawną nutę.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na duży słój 2l)
    1kg ogórków gruntowych
    4-5 ząbków czosnku
    dwa duże kawałki korzenia chrzanu + 2-3 liście
    gałązka młodych liści wiśni
    gałązka czerwonej porzeczki
    2 duże kopry z baldachami
    1,5 łyżki soli
    1l wody
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słój wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Takie ogórki kiszone są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Liście wiśni Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować