Uwielbiamy w domku wszyscy pierwsze zakiszone ogóreczki. Przepis na oórki małosolne - smaczny i warty pokosztowania.
4.99 (192 ocen)
Porady
Podany czas, jest bez okresu kiszenia, który trwa w zależności od pogody, temperatury. Od 3- 5 dni. Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed kiszeniem. Wtedy są jędrniejsze. Koper można samemu sobie wyhodować, choćby w donicy na balkonie. Ja chleb razowy wyjmuję ze słoja, kiedy woda z kiszenia mętnieje, czyli po ok. 2 dniach. Zamiast razowego możemy dodać w razie konieczności- piętkę pszennego lub ziarnistego. Po całkowitym zakiszeniu, wodę przecedzam, wyrzucam koper. Wtedy ogórki nadal spokojnie mogą sobie leżakować w słoju, w czystej już, choć kiszonej wodzie. Ogórki po zakiszeniu są jędrne, smaczne i mogą być jedzone same lub z kanapką, czy drugim daniem obiadowym. Pysznie te ogóreczki smakują z domowym smalcem. Zapraszam, przepis jest na stronce PP. Jeśli kisimy ogórki w naczyniu kamionkowym, wówczas warto obciążyć talerzyk ciężarkiem lub kamykiem. Koper może być zielony z korzonkami lub suszony z ziarenkami i łodygami. Cukier dodaje ogórkom kiszonym smaczku. Nie ma potrzeby wkładania do kiszenia ogórków małosolnych liści z krzewów owocowych, ani korzenia chrzanu. Słoja nie zakręcamy, tylko pozostawiamy przykryty ściereczką .
Komentarze