Ogórki kiszone małosolne w/g Bożenki

4.99 (192 ocen)

  • 10 min

Uwielbiamy w domku wszyscy pierwsze zakiszone ogóreczki. Przepis na oórki małosolne - smaczny i warty pokosztowania.

  • 10 min

Składniki:

  • 1,8 kg świeżych, młodych, małych zielonych ogórków gruntowych

    Zalewa:
    1 1/2 litra gorącej wody
    3 płaskie łyżki soli kuchennej
    1 1/2 łyżki płaskiej cukru

    Ponadto:
    zielony koper- mała wiązka
    4 większe ząbki czosnku
    piętka razowego chleba
Wystaw ocenę:

4.99 (192 ocen)

Ogórki kiszone małosolne w/g bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mycie ogórków zielonych 1. Ogórki myjemy. Obcinamy z obu stron ogonki, tzw piętki.
  • własny, wyhodowany koperek 2. Koper myjemy, osuszamy.
  • 3. Przygotowujemy duży słój o pojemności 2 litry. Myjemy, wyparzamy go.
  • ogórki plus koper plus czosnek 4. Nakładamy do słoja ciasno ogórki, najlepiej pionowo. Duże ogórki na spodzie.
  • ogórki w słoju poukładane z przyprawami 5. Przekładamy warstwy ogórków w słoju: koprem i czosnkiem.
    Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej sól i cukier.
    Taką gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoju. Zostawiamy troszkę miejsca na piętkę chleba.
  • kiszenie ogórków 6. Chleb kładziemy na wierzchu w słoju. Przykrywamy talerzykiem i płócienną ściereczką.
    Odstawiamy do kiszenia w ciepłe miejsce w kuchni.
  • ogórki małosolne ukiszone 7. Smacznego :)

Porady

Podany czas, jest bez okresu kiszenia, który trwa w zależności od pogody, temperatury. Od 3- 5 dni. Ogórki warto namoczyć w zimnej wodzie przed kiszeniem. Wtedy są jędrniejsze. Koper można samemu sobie wyhodować, choćby w donicy na balkonie. Ja chleb razowy wyjmuję ze słoja, kiedy woda z kiszenia mętnieje, czyli po ok. 2 dniach. Zamiast razowego możemy dodać w razie konieczności- piętkę pszennego lub ziarnistego. Po całkowitym zakiszeniu, wodę przecedzam, wyrzucam koper. Wtedy ogórki nadal spokojnie mogą sobie leżakować w słoju, w czystej już, choć kiszonej wodzie. Ogórki po zakiszeniu są jędrne, smaczne i mogą być jedzone same lub z kanapką, czy drugim daniem obiadowym. Pysznie te ogóreczki smakują z domowym smalcem. Zapraszam, przepis jest na stronce PP. Jeśli kisimy ogórki w naczyniu kamionkowym, wówczas warto obciążyć talerzyk ciężarkiem lub kamykiem. Koper może być zielony z korzonkami lub suszony z ziarenkami i łodygami. Cukier dodaje ogórkom kiszonym smaczku. Nie ma potrzeby wkładania do kiszenia ogórków małosolnych liści z krzewów owocowych, ani korzenia chrzanu. Słoja nie zakręcamy, tylko pozostawiamy przykryty ściereczką .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować