Ogórki kiszone

4.5 (181 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Sprawdzony przepis, od lat robię tak samo. Ogórki pyszne.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ogórki - dowolna ilość
    czosnek
    koper
    chrzan
    liście:
    dębu, czarnej porzeczki

    Zalewa:
    zimna woda ( chlorowaną przegotować i wystudzić)
    sól nie jodowana (na 1 litr wody, 1 łyżka soli)
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki kiszone

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki i dodatki umyć.
  • 2. Na dno słoika włożyć 2 ząbki czosnku, 1 liść dębu, 1 liść czarnej porzeczki, kawałek korzenia chrzanu i niedużą gałązkę kopru z nasionami.
  • 3. Wypełnić słoik ogórkami, wkładając ciemnym końcem do dołu. Na wierzch włożyć jeszcze 2 ząbki czosnku,kawałek chrzanu, liść dębu i dużą gałązkę kopru z nasionami.
  • 4. Sól wymieszać z zimną wodą, zalać ogórki. Zamknąć słoiki i od razu wynieść do zimnej piwnicy.

Porady

Umyte słoiki zawsze wkładam do piekarnika i włączam na 100*C, gdy lampka zgaśnie, słoiki można ostrożnie wyjąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować