Ogórki kiszone

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sezon na ogórki zbliża się wielkimi krokami :)

  • 10 min

Składniki:

  • 1. ogórki gruntowe - około 20 sztuk
    2. przyprawa do og. kiszonych
    3. koper, ziele angielskie, czosnek i sól
    4. duży słój
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ponieważ przyszła fajna pora na ogórki kiszone, proponuję je sobie zrobić :)
    1. Kupujemy lub przynosimy z ogródka ogórki gruntowe, myjemy je i obcinamy końcówki.
    2. Do słoika wkładamy: przyprawę do og. kiszonych, koper, ziele angielskie, czosnek i ogórki
    3. Zagotowujemy wodę z solą (płaska łyżka soli na litr wody) i zalewamy tym wrzątkiem ogórki
    4. Przykrywamy słoik talerzykiem i już po kilku dniach mamy pyszne, kiszone ogórki :)

Porady

Można je podać do obiadu zamiast sałatki, pokroić na kromki do śniadania/kolacji lub utrzeć na zupę ogórkową :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować