Ogórki barbecue

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Przepis na marynowane ogórki własnego autorstwa. Dla wielbicieli wyszukanych , oryginalnych smaków oraz miłośników sosu barbecue.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na 4 słoiki 500ml
    2,5kg. małych i średnich ogórków szklarniowych
    Zalewa:
    1,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu
    1 szklanka sosu barbecue
    1 łyżeczka soli i pieprzu
    1/2 łyżeczki cukru
    po 4 ziarenka do każdego słoika kolorowego pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki w słoikach 1. Słoiki dokładnie wyparzyć.
    Ogórki obrać ze skórki, większe przeciąć na pół , małe zostawić w całości.
    Do każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu oraz ścisło ogórki.
  • 2. Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki , zakręcić szczelnie słoiki.
    Gorące słoiki pasteryzować 15-20 min. ( wysokość wody do 3/4 słoika)
    Ogórki nadają się do spożycia już po 3-4 dniach , jednak jeśli chcemy intensywniejszy smak radzę otworzyć pierwszy słoik po tyg. lub dwóch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sos barbecue Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować