Przepis na marynowane ogórki własnego autorstwa. Dla wielbicieli wyszukanych , oryginalnych smaków oraz miłośników sosu barbecue.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Na 4 słoiki 500ml
2,5kg. małych i średnich ogórków szklarniowych
Zalewa:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
1 szklanka sosu barbecue
1 łyżeczka soli i pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
po 4 ziarenka do każdego słoika kolorowego pieprzu
Ogórki barbecue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoiki dokładnie wyparzyć.
Ogórki obrać ze skórki, większe przeciąć na pół , małe zostawić w całości.
Do każdego słoika włożyć ziarenka pieprzu oraz ścisło ogórki.
2.Składniki zalewy zagotować , zalać ogórki , zakręcić szczelnie słoiki.
Gorące słoiki pasteryzować 15-20 min. ( wysokość wody do 3/4 słoika)
Ogórki nadają się do spożycia już po 3-4 dniach , jednak jeśli chcemy intensywniejszy smak radzę otworzyć pierwszy słoik po tyg. lub dwóch.
Komentarze